Praktikus tippek, finom titkok

Praktika

Praktika

#1 Az eredeti bolognai recept

Nem kell séfnek lenned, hogy finomat főzz!

2020. augusztus 05. - La Milanese

Egyre több televíziós programban láthatunk csodásabbnál csodásabb ételkölteményeket, olyan alapanyagokból, amivel egy "földi halandó" csak a képernyőn keresztül találkozhat. Ilyen látvány után néha elgondolkodom, hogy vajon tudnék-e hasonlót csinálni. Talán nem, de senki nem születik sem szakácsnak, sem konyhatündérnek! Én hiszek magamban, nem bizonytalanít el a tény, hogy talán sosem fogok gömbhalat készíteni, vagy gyönyörűen tálalni. Te se tedd!

Van néhány finom titkom, melyet szívesen megosztok Veled!

Ha valami igazán ínycsiklandó finomságra vágysz és van egy kis időd és türelmed te magad is készíthetsz olyan ételt, ami legalább annyira gusztusos és ízletes, mint amit a tv-ben látsz!

 

Ha az olaszok valamit igazán tudnak, az a főzés! Volt szerencsém megtanulni tőlük egy-két igazán jó étel receptjét. Ha nem az a típus vagy, akinek a bologna-i spaghetti egyenlő a szétfőtt tészta és zacskós porból készült húsos szósz és reszelt trappista sajt elegyével, akkor jó helyen jársz!

 

Bemutatom Neked, hogy hogy készül az eredeti "Spaghetti alla Bolognese", melyet 1982. október 17-én jegyzett be a Bolognai Kereskedelmi Kamara. 

 

Hozzávalók:

  • 500 g darált marhahús
  • 250 g darált zsíros sertéshús
  • 50 g vöröshagyma
  • 250 g fehérbor
  • 3 l víz
  • 50 g angol zeller (szárzeller)
  • 50 g sárgarépa
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 250 g paradicsompüré
  • 40 g tej
  • só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés menete:

Első lépésként hagymát, a sárgarépát és zellert tisztítsd meg, majd vágd nagyon apró kockákra. Egy nagyobb edénybe elsőként önts egy evőkanálnyi olivaolajat, add hozzá az előkészített zöldségeket és lassú tűzön gyakran keverve dínszteld körülbelül tíz percig. Fontos, hogy a zöldségek puhák legyenek, szinte püréhez hasonló állagot érjenek el!

Második lépésként a darált marha- és sertéshús kerül az edénybe, melyet továbbra is lassú tűzön folyamatos keverés mellett ismét körülbelül 10 percig kell pirítani. Várd meg, hogy a hús leve elpárologjon. Ha száraz az edény alja, vagyis csak a pirított darált hús van előtted, add hozzá a fehérbort. Várd meg, hogy a fehérbor is elpárologjon, csak ezután add hozzá a paradicsompürét, majd először csak 1 liter vizet. Ekkor ízlés szerint sózd és borsozd, közepes lángon főzd egy órán át.

Miután lefőtt az első liter víz, add hozzá a következő liter vizet és ismét egy órán keresztül főzd, majd a második órát követően add hozzá a harmadik liter vizet és folytasd közepes lángon további egy órán át. 

A harmadik óra lejártát követően zárd le a tűzhelyet, a végeredmény pedig egy lé nélküli ízletes húsos massza lesz. Ehhez ekkor add hozzá a tejet, mely lágyabbá teszi, ez a lelke,  a titka az eredeti bologna-i ragunak. 

Idő közben ne feledd a tésztát megfőzni. Ez lehet spaghetti, farfalle, penne, vagy ami éppen tetszik. A legfinomabb a frissen elkészített gyúrt metélt tésztával!

Figyelj oda, ne főzd szét! Ha már olasz recept, akkor adjuk meg a módját és a tésztánkat főzzük "al dente"-re, vagyis még rágható legyen, ne essen szét!

 

Ha ez kész, már csak egy kis reszelt parmezánnal hintsd meg!

 

Jó étvágyat!

 

A főzéshez lehetőleg ne egész paradicsomot, vagy aszalványt használj, de nem ajánlott a paradicsomsűrítmény sem, az eredeti recepthez a püré (passata di pomodoro) használandó! Legközelebb kitérek arra, hogy miként készül az olasz paradicsompüré és arra, hogy miért ezt használjunk a bologna-i raguban, valamint megosztom az eredeti olasz házi tészta receptjét is. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lamilanese.blog.hu/api/trackback/id/tr3812751678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeTrend 2023.11.21. 17:14:36

Egyéb receptek és ötletek a KésztsMagadnak oldalán-> keszitsmagadnak.hu
süti beállítások módosítása